EEN PLUIM VOOR DE TIENSESTRAAT!

EEN PLUIM VOOR DE TIENSESTRAAT!

26 - 08 - 2013

Met de heraanleg van het Pieter De Somerplein,  de herwaardering en het verkeersluw maken van de beneden Tiensestraat is er een aaneensluitend   voetgangersgebied ontstaan. Tiensestraat,  Muntstraat, Alfons Smetsplein, achterkant van het Pauscollege vormen reeds een geheel.  Alleen het stemmige en schilderachtige Hogeschoolplein en zijstraten wachten  op een hoogstnodige renovatie.

Eén voetgangersgebied

Met de heraanleg van het Pieter De Somerplein,  de herwaardering en het verkeersluw maken van de beneden Tiensestraat is er een aaneensluitend   voetgangersgebied ontstaan. Tiensestraat,  Muntstraat, Alfons Smetsplein, achterkant van het Pauscollege vormen reeds een geheel.  Alleen het stemmige en schilderachtige Hogeschoolplein en zijstraten wachten  op een hoogstnodige renovatie.

Qua materiaalkeuze mag de gerenoveerde Tiensestraat ook worden gezien.
De blauwe hardsteen die werd gebruikt is een stuk egaler dan bijvoorbeeld  in de Diestestraat waar hooggehakte dames al eens durven sakkeren.

Ter hoogte van de Muntstaat en het  Alfons Smetsplein,  de straat krijgt er een uitstulping, heeft men  via  in   patroon gelegde donkerbruine kleisteen,  een pleineffect gecreëerd. Tevens heeft men de Tiense bijna naadloos laten aansluiten bij het Alfons Smetsplein,   waardoor beide locaties in mekaar overvloeien en één ruimte vormen.

Deskundig ingeplant groen en een aantal  leuke zitbanken maken het plaatje compleet.

De meerwaarde van universitair erfgoed

Maar er is meer dat mij gelukkig  stemt

Leuven heeft een schat aan historische gebouwen. We zijn fier dat wij de oudste universiteit der Nederlanden gastvrijheid mogen bieden. Overal in de stad heb je gebouwen  die refereren naar de rijke traditie van onze Alma Mater. Ook in de Tiensestraat  heb je daar een prachtig voorbeeld van:  Het College De Valk (in feite een pedagogie).
Tot voor kort vielen alleen de vuile, onverzorgde omheiningsmuur  en het wat verwaarloosde  poortgebouw op. Dit zorgde  zowel  in de dag als bij duisternis voor een hiaat een onderbreking in de Tiensestraat.

Alles werd gereinigd, ook het achterliggend College. Het  classicistische poortgebouw ziet er  prachtig en echt indrukwekkend uit.  ’s Avonds, door de opwaartse verlichting  is deze site aantrekkelijk en wordt de aandacht op het gebouw gefocust.

Hopelijk zorgt deze geslaagde facelift  voor een cascade-effect en krijgen nog meerdere universitaire gebouwen een beurt, het kan de uitstraling van de  universiteit en de stad alleen maar ten goede komen. Misschien moet er met  de nieuwe rector eens rond tafel worden gezeten.


Prachtige gevels en een lichtplan…

Niet alleen de universiteit is in gang geschoten,  ook huiseigenaars en handelaars beseffen  dat het respect voor het historisch erfgoed, het uitzicht van de panden mee de  sfeer en de aantrekkelijkheid van een wijk bepalen.  De door de stad uitgeschreven premie om de gevelrenovatie te stimuleren zal hier zeker geholpen hebben.

De Tiensestraat wordt  qua uitzicht sterk bepaald door woningen die werden gebouwd na  de  grote brand van Leuven (29 augustus 1914).

Deze wederopbouwarchitectuur is erg typerend voor onze stad en geeft haar een bepaalde authenticiteit. Aandacht voor deze bouwstijl, zeker nu we in 2014 de grote brand herdenken, is zeer welkom.

Wel in de Tiensestraat heeft men dat begrepen. Vooral Koen Romain heeft er een groot aantal laten restaureren.

De gevels zien er nu schitterend uit. De gelijkvloerse verdiepingen werden ontdaan van ‘moderne’ constructies die er vroeger werden aangeknutseld door handelaars met weinig  zin voor esthetiek en die zo dachten dat hun pand er ‘hedendaagser en commercieler’ zou uitzien. Zo kreeg je   benedenverdiepingen die architecturaal niets meer  te maken hadden met de bovenkant  van het gebouw.

Reeds jaren wordt er gepleit voor een globaal  en duurzaam lichtplan  dat via accentverlichting merkwaardige gebouwen, mooie straten, pleinen, locaties… ’s avonds extra glans zou kuunen geven.  Op dat gebied de spits afbijten kan in ieder geval niet meer, heel wat buitenlandse en Belgische steden zijn ons voogegaan.

De Tiensestraat geeft u alvast een voorsmaakje hoe  een straat er kan uitzien als  een groot  aantal panden op een gelijkaardige manier via accenten  worden belicht.

Nieuwe drive!


Commerciëel beweegt er heel wat  in de straat. Er waait een nieuwe wind en iedereen wil speciale inspanningen doen. Waar vroeger een groezelige nachtwinkel was is er nu een hippe pop-up Art  Gallery, wat verder is een onverzorgde kruidenierswinkel getransformeerd tot een Belgian Beer Shop. Op de hoek van de Muntstraat komt een trendy loungebar. Zo wordt ineens de link gelegd met Leuvens bekendste eetstraatje. Tijdens de zonnige dagen viel het op dat de horeca, vooral de restaurants, sterk  vertegenwoordigd is en dat de volle terrassen voor een zuiders vakantiesfeertje zorgden. De Domus, als vaste waarde, kan pronken met een volledig herschilderde gevel. Mooi!

Toch lijkt het mij  belangrijk  dat het evenwicht tussen horeca en gewone handel niet verloren gaat, het blijft best een gemengde buurt. Er hebben zich in ieder  reeds nieuwe winkels gevestigd en de leegstand is miniem.

Niet alleen als buurtbewoner, maar als betrokken Leuvenaar ben ik  gecharmeerd door deze nieuwe ontwikkelingen, die onze stad in zijn totaliteit alleen maar aantrekkelijker kunnen maken.

Luc Ponsaerts
17/08/2013