IN LEUVEN BRANDT DE LAMP OF TOCH NIET?

IN LEUVEN BRANDT DE LAMP OF TOCH NIET?

04 - 02 - 2016

We missen  een globale visie wat de verlichting van historische gebouwen, markante straten, pleinen en locaties betreft.

Terwijl men in andere steden in binnen- en buitenland reeds lang overtuigd is van de meerwaarde die men kan creëren door het deskundig aanbrengen van lichtaccenten, blijven we in Leuven op onze honger zitten.

Integendeel, onlangs heeft men beslist om, om middernacht in het volle centrum de gebouwenverlichting gedeeltelijk uit te schakelen.

In Gent is er sinds 1998 een integraal lichtplan voor de hele stad. Werd er een gereputeerde lichtontwerper (Roland Jéol uit Lyon) aangetrokken, worden er lichtwandelingen georganiseerd en kwam er een lichtfestival dat vorig jaar 640.000 bezoekers wist te charmeren!

Sporadisch worden er in Leuven bij de heraanleg van de publieke ruimte of bij de restauratie van een gebouw pogingen ondernomen, maar een allesomvattende aanpak ontbreekt.


Slechts enkele voorbeelden:

- de Sint-Pieterskerk aan de de kant van het Mathieu de Layensplein is een donkere vlek,
- de universitaire gebouwen in de Naamsestraat zijn in duisternis gehuld,
- de voornaamste uitgaansbuurt van de stad is onderbelicht en geeft zo een onveilig gevoel,
- het station is mooi verlicht, maar de rest van het plein dat toch een beschermd stadsgezicht is volgt niet,
- de poort van het Drieuxcollege wordt binnenkort uitgelicht, maar waarom baden het Luxemburg- en Villerscollege vlakbij in de Vaartstraat in de duisternis...
-…

Een weldoordacht lichtplan via accentverlichting (specialistenwerk!) door te focussen op architecturale details van gebouwen die tijdens de dag minder zichtbaar zijn, schept sfeer, geeft identiteit aan pleinen en straten en verhoogt het veiligheidsgevoel en de sociale cohesie.

In een stad waar men van plan is om het voetgangersgebied fors uit te breiden is dit een perfect middel om de belevingswaarde van onze stad, zowel bij Leuvenaar, bezoeker, toerist als student een stevige duw te geven.

 

Deze aanpak mag zeker niet beperkt worden tot het stadshart, ook aan de rand van de stad en zeker in de deelgemeenten zijn er genoeg gezichtsbepalende highlights.

Met de technische mogelijkheden die er nu zijn hoeven gezelligheid, veiligheid geen vijanden te zijn van duurzaamheid en milieuneutraliteit.

Ook degenen die denken dat we van de stad één grote flikkerende en opzichtige ruimte willen maken kunnen we geruststellen, een professioneel uitgewerkt lichtplan moet juist visuele rust brengen, die nu soms ontbreekt door het ondeskundig en niet gecontroleerd en gecoördineerd aanbrengen van gevelverlichting.


We raden het college aan om op studiereis te gaan!

We vragen ook dat het college opdracht zou geven aan de diensten om een dossier samen te stellen, waardoor er een lichtarchitect kan worden aangetrokken die een plan opstelt om historische gebouwen en markante straten, pleinen en locaties te belichten en zo tot hun recht te laten komen.


Luc Ponsaerts
Gemeenteraadslid
Open Vld Leuven
29/02/2016
0477/66 29 37

 

 

GEEN GROOT LICHT!

Onlangs maakte het stadsbestuur bekend dat het verder zal investeren in een energiezuinige straat- en monumentenverlichting.

Dat men duurzaamheid nastreeft en de energiefactuur naar beneden wil halen via dimbare LED-verlichting is positief, maar het luik "slim verlichten" kwam onvoldoende aan bod.

Nieuwe technologieën laten toe om op een slimme manier de stad en haar deelgemeenten beter, goedkoper en veiliger te verlichten.
Vele straten en pleinen zijn "onderbelicht".

Binnen de universiteit en hightechbedrijven zijn veel mogelijkheden aanwezig, maar deze worden niet of onvoldoende aangesproken.

Enkel dimmen van LED-verlichting is zeker geen Smart Lighting. Er kan veel meer met een slim verlichtingssysteem: meten van luchtkwaliteit en (verkeers)drukte, geïntegreerde veiligheidscamera’s, elektrische laadpalen en zelfs gratis Wi-Fi… We hebben de kennis in huis.

Leuven kan een speeltuin worden voor al deze bedrijven. Dat heeft Philips gedaan in Eindhoven, samen met TU/e (Technische Universiteit Eindhoven). Ze hebben leerstoelen rond smart city, smart traffic, smart lighting,… ontwikkeld. En de stad Eindhoven profiteert daar natuurlijk van. Dat is pas samenwerking…

We hadden meer ambitie verwacht van het stadsbestuur. Het samen met Eandis uit te dokteren Masterplan vinden we ook terug in… Poperinge, Zonnebeke, Wuustwezel… Diverse centrumsteden zijn er reeds lang mee bezig.

Luc Ponsaerts